Zeg het maar: Ad Hoogenboom

De Limburger 19 april 2019 13:49

Ad Hoogenboom (rechts) samen met de vicevoorzitter van Heemkundevereniging Geleen: Peter Willems. Voor zich de glasplaten.
Afbeelding: De Limburger

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Geleense heemkunde wordt zaterdag 20 april het boek ‘Fotoboek Geleen zoals het vroeger was Deel 1’ uitgebracht.

Samen met Pierre Vossen en Hub Kitzen schreef Ad Hoogenboom de teksten voor het fotoboek. Hoe kwam het boek tot stand?

„We hebben bij de heemkundevereniging ooit een doos met ruim 180 oude glasfoto’s binnengekregen. De kwaliteit van de foto’s is ongelooflijk goed. We hebben ze afgedrukt en zo is het idee ontstaan voor een fotoboek.”

Staan deze foto’s in het boek?

„Nee, we hebben ook foto’s toegevoegd uit ons archief. Van de glasfoto’s hebben we de beste geplaatst. Maar er was materiaal genoeg. Daarom hebben we nu al besloten om een tweede deel uit te brengen en wie weet zelfs een derde.”

Welke periode van Geleen wordt beschreven in het boek?

„Het boek begint bij de opening van de Maurits in 1915 en sluit af met de sluiting van de mijn in 1967. In het boek staan alle Geleense wijken en daarbij hebben we ook verhalen geschreven.”

Waarom moet iedere inwoner van Geleen dit boek in zijn kast hebben?

“Aan de hand van deze unieke foto’s kun je de tijd terughalen. Het geeft een mooi beeld van hoe Geleen ooit was. De Waereldsjtad van weleer.”

Zaterdag 20 april wordt het boek gepresenteerd. Waar en hoe laat precies?

„Om 11.00 uur wordt het eerste exemplaar aangeboden aan wethouder Leon Geilen. Vanaf 12.00 uur kan iedereen die ingetekend heeft het boek afhalen.”

En er zijn nog boeken?

„Absoluut. In totaal hebben 650 mensen ingetekend, maar ze zijn nog te koop. Het boek kost 19,50 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandels, bij Heemkundevereniging Geleen en onze website www.heemkunde-geleen.nl.