Inhoud Tijdschrift 2019-1

Een nieuw tijdschrift is weer verschenen.
Het bevat verhalen over Burgemeester Damen in Oorlogstijd, met veel details van de hand van Hub Kitzen. Een Herinnering aan hotel Stadion van Mevrouw Netty van der Stap-de Weert uit Delft door Pierre Vossen. Het O.L.S van 1937 in Geleen door Ad Hoogenboom en ander nieuws.

Een Burgemeester in oorlogstijd stond voor een dilemma. Wie opstapte hoefde verder geen vuile handen te maken, wie bleef zitten was vaak in staat om de scherpste kantjes van het beleid van de bezetter af te halen. Maar ook het opstappen was geen eenvoudige keuze: men wist bijna zeker dat men door een NSB-er zou worden opgevolgd. Daarnaast had het opstappen ook ernstige financiƫle consequenties. Je rechten zoals wachtgeld en pensioen vervielen. Men had dus geen inkomen meer en een baan vinden was nagenoeg onmogelijk. Maar wisten de bestuurders en de ambtenaren in 1940 wat ze moesten doen?