Open monumentendagen 2021

Op 11 en 12 september vinden de landelijke Open Monumentendagen 2021 plaats. Ook Sittard-Geleen doet weer mee. Het thema van dit jaar is ‘Mijn historische kern is jouw historische kern‘, waarin het mogelijk is om kosteloos deel te nemen aan geleide rondleidingen door de verschillende historische kernen van Sittard-Geleen. 

Voor Geleen zijn er 3 wandelingen gemaakt.
Let op: Aanmelden is verplicht. Maximaal 20 deelnemers per wandeling.

Monumentenwandeling Geleen Centrum
Wandel mee met de rondleiding door de historische kern van Geleen en het gebied rondom de Augustinuskerk tijdens Open Monumentendag 2021. Honderd jaar geleden was dit gebied nagenoeg onbebouwd, nu kent het veertien gemeentelijke monumenten en twaalf rijksmonumenten. Deskundige gidsen weten hierover veel te vertellen. Op zaterdag 11 september kun je aansluitend een orgelconcertje bijwonen in de Augustinuskerk en tijdens de wandeling op zondag 12 september wordt aansluitend het voormalige gemeentehuis op de Markt bezichtigd. 

Wil je deelnemen aan de gratis geleide monumentenwandeling door de historische kern van Geleen?
Wanneer: Zaterdag 11 september van 13.30-14.45 uur. Monumentenwandeling en aansluitend (vanaf 15.00 uur) orgelconcertje in Augustinuskerk. Vertrekpunt: voor ingang Hanenhof, Herenhof 2.
Zondag 12 september van 13.30-15.00 uur. Monumentenwandeling en aansluitend bezichtiging gemeentehuis aan de Markt. Vertrekpunt: voor het monumentale gemeentehuis, Markt 1.
Info en aanmelden: www.visitzuidlimburg.nl/agenda/detail/monumenten-wandeling-geleen-centrum/387686/

Monumentenwandeling Lindenheuvel en Mauritsgebied
Wandel mee met de rondleiding door de historische mijnwerkerswijk Lindenheuvel en het gebied rond de voormalige Staatsmijn Maurits. 

Wil je deelnemen aan de gratis geleide monumentenwandeling door de historische mijnwerkerswijk Lindenheuvel en/of het gebied rondom de voormalige Staatsmijn Maurits?  
Zaterdag 11 september van 11.00-12.30 en 14.00-15.30 uur. monumentenwandelingen (rondom voormalige staatsmijn Maurits.  Vertrekpunt: voormalige hoofdingang (loonhal) Staatsmijn Maurits, Mijnweg 2. 
Zondag 12 september van 10.30-12.00 uur en 14.00-15.30 uur. Monumentenwandelingen in woonwijk Lindenheuvel. Vertrekpunt: O.L.V. Kerk van Altijddurende Bijstand, Bloemenmarkt 12.
Info en aanmelden: www.visitzuidlimburg.nl/agenda/detail/monumenten-wandeling-lindenheuvel-en-mauritsgebied/387708/

Monumentenwandeling Oud-Geleen
Wandel mee met de rondleiding door de historische kern van Oud-Geleen. Het beschermd dorpsgezicht Oud-Geleen telt liefst negen rijksmonumenten en tien gemeentelijke monumenten. De deskundige bij uitstek van deze unieke historische kern, Ad Hoogenboom, is deze dagen je gids van dienst. 
 
Zaterdag 11 september van 11.00-12.30 uur. Wandeling onder leiding van Ad Hoogenboom en aansluitend optreden van leerlingen van de Vocal School Nancy Deusings.
Zondag 12 september van 11.00-12.30. Wandelingen onder leiding van Ad Hoogenboom.
Vertrekpunt: voor pand Marcellienstraat 20.
Info en aanmelden: www.visitzuidlimburg.nl/agenda/detail/monumenten-wandeling-oud-geleen/387714/

In de link vind je alle wandelingen door de mooie kernen van onze gemeente www.vvvsittardgeleen.nl/omd/

Meer informatie over de activiteiten en de verschillende monumenten in de historische kernen vind je ook in het informatieboekje ‘OMD 2021’. Op zaterdag 11 september kan het boekje eveneens gratis worden opgehaald bij onderstaande locaties in Geleen:

  • Boekhandel Bruna, Markt 108
  • Leeswinkel Geleen / Bibliotheek – De Domijnen, Salmstraat 31 
  • Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35a  (GESLOTEN)