Maand van de Geschiedenis

Oktobermaand is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. In de Westelijke Mijnstreek staat het dit  jaar in het teken van “het wonder van de wederopbouw in de  Westelijke Mijnstreek”. 

Woningnood en de nood om snel woningen te bouwen is anno 2021 volop in het nieuws. Maar wist je dat er alleen al in Geleen in WOII, 3000 daklozen waren na het bombardement? En dat er tijdens de wederopbouw in Sittard in maar liefst 20% van de woningen twéé gezinnen woonden. Direct na de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland op diverse terreinen heel veel werk te verrichten. Volksvijand nummer één was: de woningnood!

Als gevolg van stagnatie van de woningbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, oorlogsschade en na de oorlog schaarste aan materialen, geschoolde bouwvakkers en financiering was er een zeer groot tekort aan  woningen. Overal in het land ontstonden na 1945 typerende wederopbouwwijken met woningen met veel openbaar groen.

Alle informatie vind je op Het wonder van de wederopbouw in de Westelijke Mijnstreek – Maand van de Geschiedenis. Download op je smartphone de Izi.travel app (ik ga naar…/ Geleen/ klik op Wederopbouw Westelijke Mijnstreek) of kijk op Wederopbouw Westelijke Mijnstreek | izi.TRAVEL.

Deze audiotour is tot stand gekomen m.m.v. Heemkundevereniging Geleen, Vereniging Sittards Verleden, De Domijnen, Zo Wonen en ontwikkeld door het LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek.

Wij wensen je veel wandel- en/ of fietsplezier en een leerzame tocht.